Skip to main content

Karitsanlihaa ja kynsikkäitä

Bovikissa kasvatetaan suomenlammasta: elinvoimaista, pohjoiseen ilmastoon hyvin sopeutunutta kantarotua, jonka iäksi on arvioitu tuhatkunta vuotta. Tällä hetkellä uuhia on noin 200. Karitsat ja siitospässit mukaan laskettuna lampaita on yhteensä noin viitisensataa.

Suomenlampaan liha on vähärasvaista ja erittäin maukasta. Luonnostaankin hyvän maun viimeistelee puhdas, monipuolinen ravinto.

Lampaat viettävät kesän ja alkusyksyn luonnonlaitumilla puiden ja pensaiden versoja ja lehtiä sekä heiniä, luonnonyrttejä ja -kukkia syöden. Lampolassa vietettävän talvikauden ruokia ovat luomusäilörehu, luomukaura ja -herne. Ruokavalio näyttää toimivan; siitä kertoo Bovikin luomulampaan lihan valinta Suomen parhaaksi raaka-aineeksi vuonna 2004.

Liha myydään yksityisasiakkaille puoliruhottain. Tarjolla on myös jalosteita savuviulusta ja -paistista bratwurstiin ja chorizoon.

Suomenlammas on myös erinomainen villaominaisuuksiltaan. Pehmeästä, kiiltävästä, likaa ja kosteutta hylkivästä villasta valmistetaan rukkasia, sukkia, paitoja, kynsikkäitä ja pipoja. Myös vuodat myydään taljoina, jotka sopivat niin sisustukseen kuin vauvanvaunuihin.