Rakkautta ensi silmäyksellä

Tammisaaressa sijaitsevan Bovikin luomutilan tarina sai alkunsa 1980-luvun alussa. Helsinkiläinen muotikuvaaja Sebastian Nurmi haki maaseututukikohtaa visuaalisesti upealta Länsi-Uudeltamaalta ja löysi – etsimänsä mökin sijaan – viidentoista hehtaarin pientilan.

Sebastianilla ei ollut aavistustakaan, mihin moista maa-aluetta käyttäisi. Hän kuitenkin ihastui paikkaan niin, ettei voinut muuta kuin suoria pankinjohtajan juttusille ja tehdä kaupat.

Aluksi isäntä käytti Bovikia työhuoneena ja rauhoittumispaikkana. Pikku hiljaa hän muutti sinne pysyvästi. Samalla heräsi tarve huolehtia tilan maista, jotka olivat aikanaan olleet hyvin hoidettua peltoa mutta jotka kasvoivat nyt käsivarren paksuista lepikkoa ja pajukkoa.

Hoitaminen vaati tietoa, jota kaupunkilaisella ei ollut. Niinpä Sebastian ryhtyi opiskelemaan. Hän kävi kaikki mahdolliset kurssit ja osui viimein luomu- ja lammaskursseille – jotka kolahtivat kuin metrinen halko. Mielessä alkoi viritä täydellinen elämänmuutos, muotimaailman vaihtaminen luomulammastilaan.

Ratkaiseva askel kohti unelman täyttymystä oli Ülle: tutun tuttu, joka "yritti tulla Bovikiin kylään mutta ei osannutkaan enää takaisin kotiin". Ensimmäiset yksitoista uuhta ja pässi hankittiin 1991, vain vuosi emännän ilmestymisen jälkeen.

Sittemmin toiminta on laajentunut ja niin eläinmäärä kuin laidunalakin monikymmenkertaistunut. Bovik on niittänyt mainetta gourmet-ravintoloiden ja yksityisten herkkusuiden suosimalla karitsanlihalla mutta myös perinnemaiseman hoitotyöllään sekä villasta ja vuodista valmistettavilla oheistuotteillaan. Viimeisin aluevaltaus on Sukevan vankilasta haettu itäsuomenkarja eli kyyttö.

Vaikka moni asia on muuttunut, isäntäparin arvomaailma on pysynyt ennallaan. Avainsanoja ovat luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys, alkuperäisrotujen ja perinteiden vaaliminen, pientuotannon mukanaan tuoma inhimillisyys ja eläinten hyvä kohtelu sekä tiivis yhteistyö lähialueen muiden yrittäjien kanssa.